Underrättelser uti Sockerbakeriet

– utgiven av Ingrid M. Rappe

Tryckt 1980
Beställ boken här books@jhdieden.se

Kokboken, vars titel lånats från ”Kronetorps-arkivet”, omfattar över 100 recept för bl a soppor, huvudrätter, såser, desserter, bakverk och drycker. Dels ingår recept som skapats i släkten dels sådana som inspirerats från andra källor.

Bland texterna och recepten, som huvudsakligen kommer från Bellevue, Kronetorp och Rosengård, finns också 77 bidrag som skickats in från medlemmar i släktföreningen. Recepten har provlagats och bearbetats av medlemmarna i ”receptoriska klubben”, dvs. Agnes Björling, Maja Björling, Ann-Marie Cramér, Anita Dieden, Elsa Dieden, Madeleine Dieden, Märta Dieden och Ingrid Rappe.

Detta gäng entusiaster gjorde en fantastisk och unik insats. Trots denna ”receptforskning” finns det förmodligen ännu fler spännande recept som skapats inom släkten och som vi gärna vill ta del av.

Har du själv eller känner du till recept som har släktintresse så ber vi dig skicka in dem till
någon av nedanstående mailadresser. Om inte motsvarande recept redan råkar finnas i denna kokbok, kommer vi att publicera dem här på hemsidan. Gärna med en text som berättar om bakgrunden och lite historia kring recepten.

Eva Dieden eva.dieden@telia.com
Marianne Dieden mariannedieden@hotmail.com

Beställ ditt eget exemplar från books@jhdieden.se

Prova på några av släktens recept

Karlslundspepparkakor

  • 3 dl vatten
  • 1,5 kg brun Farin
  • 12 torkade pomeransskal
  • 40 gr nejlikor
  • 40 gr kanel
  • 1 kkp ( 1,5 dl ) vitt socker
  • 550 gr smör, skirat
  • 2 ägg
  • 30 gr pottaska (ersätts bra med bikarbonat)
  • 1,7 kg vetemjöl

Pomeransskalen lägges i blöt över natten. Koka dem därefter i 4 timmar.
Skär bort allt det vita. Finhacka noga.
1,6 kg brun farin kokas i 3 dl vatten tills allt sockret smält. Sockerlagen blandas sedan med de finhackade pomeransskalen, 40 gr nejlikor och 40 gr kanel. Detta röres en stund varefter 1,5 dl vitt socker ihälles och strax därefter 550 gr skirat smör. Då detta svalnat något ihälles 2 vispade ägg och 30 gr pottaska (bikarbonat), som blandats med lite av mjölet. Resten av mjölet, ca 1,5 kg , arbetas nu in så att degen blir litet fast. Låt degen stå över natten eller längre.

När det är dags att böja baka så knåda först in lite mer mjöl så att degen släpper lättare från plåten. Enligt Marta Rosenberg finns det bara en genuin form som gäller för dessa pepparkakor. Nämligen små hjärtan ca. 5 x 6 cm. Innan gräddningen skall de penslas med kallt vatten. Själva gräddningen i ugnen skall göras i 175 grader under ca 12 minuter (degens tjocklek är avgörande). Lägg plåten på andra falsen nedifrån.

Mamma Ebbas äppelpaj
(Ebba Dieden på Trolleberg )

  • 250 gr socker
  • 250 gr smör
  • 250 gr mandel
  • 3 ägg (om man vill ha maräng fråntages någon vita)
  • 3 skedblad mjöl
  • Äpplemos
  • Skorpmjöl

Smör och socker röres vitt och pösigt. Den malda mandeln, de uppvispade äggen samt mjölet iröres. En stekpanna smörjes (ett smörpapper är bra att ha i botten) halva massan bredes i botten och på kanterna. Litet stötta skorpor på, så äpplemoset, så skorpmjöl och sedan resten av smeten.

Gräddas i 20 minuter i 200 – 225 grader.

Marängmassan spritsas i rutor över tårtan, som sedan får stå i svag ugn tills marängen stelnat men ej blivit brun. Tjock vaniljsås till.

Claras Björlings Brända Mandlar
Clara Dieden, Bellevue

  • 500 gr mandel
  • 500 gr socker
  • 2 äggvitor
  • 2 tsk kanel
  • vatten
  • karamin

Sockret kokas med lite vatten, rätt länge, dock ej till karamellprov. Mandeln lägges i de
till hårt skum slagna äggvitorna och blandas väl med kanelen. Allt detta lägges i den skarp
kokande sockerlagen. Det hela röres och skakas över stark värme. Färga med lite karamin.

Tag upp blandningen när det ”knäpper” i mandlarna.
(”jag tycker att det är bättre att prova sig fram genom att ta upp och lägga en mandel i vatten. Om sockermassan då blir kvar på mandeln, är blandningen färdig”)
Tag nu upp blandningen och bred ut den med en slev på en smord plåt. Låt det svalna.
Bryt i lämpliga bitar.

Ann-Mari Cramérs Fläderblomsaft
( f. Kockum)

  • 20 fläderblomskronor (gärna fler)
  • 2 kg socker
  • 50 gr vinsyra
  • 2 st citroner skurna i bitar
  • 1,5 liter kokande vatten

Allt lägges i en bunke. Överslås med det kokande vattnet. Omröres och övertäckes. Röres då och då. Silas upp efter 5 dygn.

Oscar Diedens Glögg

  • 1 liter brännvin
  • 1 knytnäfve toppsocker
  • 5 à 6 kardemummor (stötta)
  • 5 à 6 kryddnejlikor
  • trekvarts näve russin
  • en halv näve skållad mandel
  • en halv flaska portvin om så behagas

SMAKLIG SPIS !