Trav är mer än trav
Av Johan TH. Dieden

Förord

Det kan aldrig bli som förr, men var det bättre då?

Utan att själv göra några värderingar kan jag konstatera att travet har utvecklats från en delvis papperslös hobby till en stor seriös och mycket välbevakad industri med en omfattande administrativ börda för såväl olika myndigheter som för tränare och hästägare.

Ni som läser boken kanske konstaterar att det är bättre nu, men var roligare förr.

Det berättades mycket om spelkupper, bookmakers och hästskojerier. Det som roade lyssnarna var mera metoderna än penningmängderna. Det rörde sig också om blygsamma belopp jämfört det ”fiffel och båg” som idag förekommer även i den s.k. seriösa världen.

När kupperna ibland misslyckades tog man det med en glimt i ögat.

Trav är idag en bransch som är seriös och synnerligen väl exponerad. Dess utövare har inte lockats av möjligheter att tjäna stora pengar utan av kärlek till ett yrke som för många blir en livsstil.

Liksom i andra sporter drivs man av viljan att vinna. Så har det alltid varit även om pengar i vissa fall tidigare utgjorde en oemotståndlig frestelse att ibland låta sig frivilligt besegras. Det finns dock många av dem som var med förr om vilka jag aldrig hört att de låtit sig styras av pengar, såsom Stig H, Olle Goop och Jim Frick för att nämna några av de stora.

Förutom att berätta en del dråpliga anekdoter vill jag i boken också berätta om mina egna upplevelser inom och omkring travet innefattande möten med många färgstarka personligheter.

Själv har jag nog förändrats i takt med travet. Jag tyckte om travet då, men också nu.

/Johan Th. Dieden

 

 

Boken är rikt illustrerad med foton.

Beställes genom att kontakta Johan Th. Dieden eller släktföreningen genom att maila books@jhdieden.se