Friherrinnan och Friherrinnans avsked

I nästan hundra år låg breven från Hanna bevarade i en låda. Breven innehöll hemligheten om den unga friherrinnan, som en dag med sin make Johan skulle flytta in på den förnämliga herrgården.

Lyckan tycktes fullkomlig för Hanna, när hon med sin fästman Johan vid sin sida för första gången steg uppför trappan till den stiliga herrgården. Hanna var den välsituerade men oerfarna dottern från ett gods i Skåne. Johan var äldste sonen i gårdens anrika familj. Medan Hanna omfamnar sin roll som familjens unga friherrinna upptäcker hon allt mer om sin nya familj. Familjens söner har fått en uppfostran som passar dåligt till de förändrade tidernas krav. En svår sjukdom håller familjens döttrar i sitt grepp. Deras kamp för hälsa och kärlek för dem ut på långa resor i Europa. Hanna blir aldrig fri sin längtan tillbaka till sitt barndomshem trots att allt i början tycks gå bra för henne. In i den skyddade överklassmiljön tränger tidens omvälvande händelser. Lantbruket får ge plats för den framväxande industrin. Hanna upplever hur pigor och drängar med sin ungdoms livsaptit strävar uppåt i samhället och bort från sin tillvaro på herrgården. Hanna blir varse Johans brister och att hennes liv som uppburen friherrinna är i fara. När så en dag släktgården på ett oväntat vis får sina nya arvtagare och Johans svek uppenbaras för henne bryter Hanna upp för att ta sig själv och sina barn vidare.

Många år senare får Hanna höra en bekant röst bakom sig. Det är Johan. Hennes ord att hon till slut lagt allt bakom sig skänker ro för dem båda.

Vill du veta mer om verklighetsbakgrunden som inspirerat författaren till dessa böcker? Du som är medlem kan läsa mer på våra interna sidor om du följer denna länk 
(obs länken fungerar bara om du redan är inloggad)


Del 1
Friherrinnan
300 sidor


Del 2
Friherrinnans avsked
316 sidor

Böckerna kan köpas hos 

En recension

av Lars-Olof Larsson, fil. dr. Publicerad den 2021-03-02 hos BoD

 ” En släktroman i småländsk herrgårdsmiljö med en väl genomtänkt och flytande dialog har hamnat i min hand. Mycket spännande och underhållande läsning.

Familjerna von Ritzow och Denlinck och alla deras släktingar och tjänsteandar tecknas med distanserad noggrannhet, men också med ömhet och förståelse. Som en röd tråd genom böckerna går omvandlingen i Sverige till det industriella samhället under 1900-talets tjugo första år och adelns balansgång mellan tradition och tvång på anpassning.

Tidens världshändelser vävs in i handlingen på ett naturligt, men samtidigt spännande och illavarslande sätt. Flera dugliga och “trofasta” tjänstehjon tar steget från småländskt slit till lycksökande i det stora landet västerut. Bokens huvudpersoner kommer mig tätt in på livet och jag hyser stor medkänsla med deras öden. Adelns liv och anpassningssvårigheter i vårt alltmer jämlika Sverige borde uppmärksammas mer.”