Friherrinnan och Friherrinnans avsked och nyss utgivna Friherrinnans barn 

I nästan hundra år låg breven från Hanna bevarade i en låda. Breven innehöll hemligheten om den unga friherrinnan, som en dag med sin make skulle flytta in på den förnämliga herrgården.


Del 1
Friherrinnan
300 sidor

I nästan hundra år låg breven från Hanna bevarade i en låda. Breven innehöll hemligheten om Hanna. Den unga friherrinnan, som en dag med sin make Johan skulle flytta in på den förnämliga släktgården.

Lyckan tycktes fullkomlig för Hanna, när hon med sin fästman Johan vid sin sida för första gången stiger uppför trappan till den stiliga herrgården.

Hanna är den välsituerade men oerfarna dottern från ett gods i Skåne. Johan är äldste sonen i gårdens anrika familj. Medan Hanna omfamnar sin roll som familjens unga friherrinna upptäcker hon alltmer om sin nya familj.

Familjens söner har fått en uppfostran som passar dåligt till de förändrade tidernas krav. En svår sjukdom håller familjens döttrar i sitt grepp. Deras kamp för hälsa och kärlek för dem ut på långa resor i Europa.

Samhällets snabba förändring gör sig ständigt påmind. Trots att Hanna har fått en familj med tre barn blir hon aldrig fri sin längtan tillbaka till sitt barndomshem.

Johan har svårt att axla sitt nya ansvar. Stora utgifter, spel och andra kvinnor kommer i hans väg. Hanna måste stödja Johan om de skall lyckas skapa den framtid båda drömmer om.Del 2
Friherrinnans avsked
316 sidor

Friherrinnans avsked är del 2 i berättelsen om Hanna. Hanna har upptäckt att hennes framtidsdröm är i fara. Ett hopp tänds när Johan får en ny chans. Johans ansträngningar ger honom ingen framgång i de svåra tider som råder. Hanna tvingas inse att Johans arv är förbrukat.

Lycka och motgångar fortsätter att möta familjen på Malverum. Kärlek sammanför familjen med Ryssland. In i överklassmiljön tränger tidens omvälvande händelser. Ute i Europa bryter ett världskrig ut.

Lantbruket får ge plats för den framväxande industrin. Hanna upplever hur pigor och drängar med sin ungdoms livsaptit strävar upp i samhället och bort från livet på en gård. Hanna har svårt att anpassa sig till tidens förändringar.

Släktgården får på ett oväntat vis sina arvtagare. När Johans svek uppenbaras bryter Hanna upp. Med sina barn söker hon sig tillbaka till sitt trygga ursprung. Där möts hon av ett oväntat besked.


Del 3
Friherrinnans barn
284 sidor

Friherrinnans barn är del 3 i berättelsen om Hanna. Hanna har brutit upp från Johan och strävar efter att ordna sitt nya liv. Johan går till sin nya kvinna och förlorar kontakten med sin familj och sin släkt. Hanna tar ensam ansvaret för sina fyra barn.

Filip far med det nya M/S Kungsholm till New York där han blir springpojke på bygget av en skyskrapa.

De svåra tiderna lockar Magdalena att med sin make söka sin framtid i Kongo. Under flera år bygger de upp en lovande kaffeplantage. Ett vulkanutbrott tvingar dem att överge sitt livsverk.

Christian finner utbildning och hustru i Tyskland. När ondskan breder ut sig beslutar de att lämna landet.

Många år har gått när Axel en dag möter en person som är honom avlägset bekant. Det är hans far som står framför honom. De gör försök att finna tillbaka till varandra. En operation på Medicinen 2 i Lund förändrar Axels liv för alltid.

Hanna finner till slut en plats dit hon alltid önskar komma och där hon kan samla sin stora familj.


Vill du veta mer om verklighetsbakgrunden som inspirerat författaren till dessa böcker? Du som är medlem kan läsa mer på våra interna sidor om du följer denna länk 
(obs länken fungerar bara om du redan är inloggad)

Böckerna kan köpas hos 

En recension

av Lars-Olof Larsson, fil. dr. Publicerad den 2021-03-02 hos BoD

 ” En släktroman i småländsk herrgårdsmiljö med en väl genomtänkt och flytande dialog har hamnat i min hand. Mycket spännande och underhållande läsning.

Familjerna von Ritzow och Denlinck och alla deras släktingar och tjänsteandar tecknas med distanserad noggrannhet, men också med ömhet och förståelse. Som en röd tråd genom böckerna går omvandlingen i Sverige till det industriella samhället under 1900-talets tjugo första år och adelns balansgång mellan tradition och tvång på anpassning.

Tidens världshändelser vävs in i handlingen på ett naturligt, men samtidigt spännande och illavarslande sätt. Flera dugliga och “trofasta” tjänstehjon tar steget från småländskt slit till lycksökande i det stora landet västerut. Bokens huvudpersoner kommer mig tätt in på livet och jag hyser stor medkänsla med deras öden. Adelns liv och anpassningssvårigheter i vårt alltmer jämlika Sverige borde uppmärksammas mer.”